2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Miegas. Nemiga. Miego sutrikimai

MIEGAS
Jūs pamiegate keletą valandų ir atsikeliate pailsėjusi, geros nuotaikos. O net vienintelė naktis, praleista besiblaškant, vartant knygos puslapius: paverčia niūria ir apatiška. Nemiga skundžiasi daugybė žmonių. Su šia problema susiduria daugiau nei trečdalis amerikiečių. Anglijoje kasmet gydytojai išrašo 15 milijonų receptų migdomiesiems vaistams.
Miegas - įdomi problema. Žirafos miega sėdėdamos. Žiurkės - dažnai atmerktomis akimis. Mes miegame specialiuose kambariuose, apsirengę tam tikrais rūbais, tam tikru paros metu ir išskirtinėje kompanijoje. Nors vidutiniškai trečdalį gyvenimo praleidžiame miegodamos, tačiau, išskyrus neaiškius atsiminimus apie sapnus, neturime jokio supratimo apie tai, kas tada vyksta. Žinome tik viena - neišsimiegojusios jaučiamės apgailėtinai.
Mokslininkai dar negali atsakyti į klausimą, kodėl mums, kaip ir visiems žinduoliams, reikia kiekvieną naktį miegoti. Bet jie nustatė, kas vyksta mūsų kūne, kai užsnūstame: atsipalaiduoja raumenys, krenta kūno temperatūra, sumažėja deguonies vartojimas, sulėtėja medžiagų apykaita, apmiršta sąmonė. Smegenų žievė, kuri suteikia mums galimybę atsiminti, jausti, mąstyti, taip pat ilsisi. Sulėtėja


smegenų skleidžiamų virpesių dažnumas.
Sapnuojant akys juda, ir tai tiesiogiai siejasi su sapnais. Mokslininkai teigia, kad gilus miegas be sapnų yra naudingesnis sveikatai. Buvo atliktas toks bandymas: keliems savanoriams, panaudojant silpną elektros šoką, neleido giliai miegoti. Netrukus juos apėmė depresija, apatija, eksperimento dalyviai nekaip jautėsi.
Dr. Džimas Hornas, Britanijos Loboro universiteto miego tyrimo laboratorijos direktorius, teigia, kad žmonės, kurie miega 4-5 valandas per naktį, išsimiega pakankamai.
Vieniems maža devynių ar net dešimties valandų miego, kitiems, kaip buvusiai Britanijos premjerei Margaret Tečer, užtenka keturių ar penkių valandų. Napoleono manymu, miego norma "šešios valandos vyrui, aštuonios valandos moteriai ir dešimt - kvailiams". Tad kiek iš tikrųjų reikia laiko, kad išsimiegotumėm?
Dr. Hornas teigia - nedaug. Jo manymu, sapnai didina depresiją. Jeigu jums užtenka 7-8 valandų miego, esate laimės kūdikis. JAV atlikti tyrimai parodė, kad trumpai miegantys dieną būna aktyvesni, budresni. Ilgai miegantys - ambicingi.
Dr. Horno manymu, treniruojantis galima sumažinti miego trukmę. Eskimai miega po 16 valandų žiemą ir po 6 valandas vasarą, jie prisitaiko prie metų laikų. Senstant miego reikia vis mažiau: po šešiasdešimties metų visiškai pakanka 6 valandų.
Kita vertus, tyrimai, atlikti Kanadoje su šešiasdešimtmečiais ir vyresniais žmonėmis, parodė, kas miegančius mažiau kaip septynias valandas kamuoja įtampa, rūpesčiai, nuovargis, o miegantys ilgiau jaučiasi geriau.
Jeigu rytą jaučiatės pavargusi, vadinasi, mažai miegojote. Bet jei pasidarėte mieguista po pietų - jums reikia siestos. Dr. Hornas mano, kad geriausia miegoti dukart per parą: "Dauguma žmonių, ypač gyvenančių arčiau ekvatoriaus, po pietų miega". Pavyzdžiui, siestos mėgėjas buvo Vinstonas Čerčilis.
Vaikai ir gyvūnai užmiega, kai tik užsinori miego, nesvarbu, kur jie būtų. O mes stangiamės įsprausti savo miegą į valandų rėmus. Aristotelis Onasis, žinomas kaip energingas ir gyvybingas žmogus, niekada nesilaikė griežto režimo. Jis numigdavo valandą ar dvi, nepaisant kur tuo metu būdavo. Prezidentas Kenedis miegui išnaudodavo penkiaminutes pertraukėles konferencijų Baltuosiuose Rūmuose metu.
Jeigu kiekvieną rytą pabudusi jaučiatės nuvargusi, tai gali būti silpnos depresijos simptomas: neskubėkite keltis, pagulėkite. Gausus alkoholio kiekis taip pat sutrikdo miego ritmą, pagirios turi įtakos miegui. Rūkoriai sunkiau pabunda. Pamėginkite mesti rūkyti - netrukus pasijusite geriau. Kvėpavimo takų susirgimai turi įtakos miego kokybei. Garsus knarkimas trukdo miegui, be to, knarkimas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Nemigo pasekmės dar blogesnės: susilpnėja atmintis, dėmesys.
Vaistai nuo nemigos gali būti naudojami tik kurį laiką: prie jų priprantama kaip prie narkotikų.
Bet jeigu jus kankina nemiga, per daug nesijaudinkite. Pasistenkite prieš užmigdama išmesti iš galvos dienos rūpesčius. Jei vakare dirbote, prieš guldamasi keletą minučių pailsėkite, kitaip smegenys intensyviai dirbs ir miegant.Naudinga įprasti prie naktinės rutinos, padės knyga, vonia, seksas ar panašiai. Šie įpročiai, kaip vaikui pasakos ar bučiniai, primins, kad jau laikas miegoti.
Lova turi būti šilta ir patogi. Išsimaudykite vonioje - pailsėsite. Išgerkite pieno. Nevalgykite vakarienės per vėlai ar per anksti. Venkite gėrimų, turinčių kofeino (kavos, arbatos ar kolos). Nerūkykite prieš miegą - nikotinas yra stimuliatorius. Jei per 10 minučių neužmigote, atsikelkite ir ką nors dirbkite, kol pavargsite, arba imkitės autohipnozės. O geriausiai susiraskite sau tinkamą ritmą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą