2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

Alkoholis. Kai potraukis tampa liga. Alkoholizmo fazės

KAI POTRAUKIS VIRSTA LIGA
Alkoholikų vis daugėja. Gąsdinanti tendencija: tarp jų vis daugiau moterų ir jaunimo. Griebtis taurelės gali paskatinti įvairios priežastys - stresai, vienatvė, skyrybos, bedarbystė...
1968 metais Pasaulio sveikatos organizacija (WHO) alkoholizmą pripažino liga. Ji buvo taip apibūdinta: alkoholikų priklausomybė nuo alkoholio yra tokia stipri, jog pasireiškia "akivaizdūs dvasiniai sutrikimai" ir alkoholis ima daryti poveikį fizinei bei dvasinei sveikatai ir "žmonių tarpusavio santykiams".
Priklausomybės nuo alkoholio priežastys yra įvairiasluoksnės. Čia svarbų vaidmenį vaidina ir genetiniai faktoriai. Tyrimai parodė, kad dvynukai iš alkoholikų šeimų, kurie po gimimo buvo atskirti ir augo nealkoholikų šeimose, vis tiek dažnai tampa girtuokliais. Tokios stresinės situacijos kaip bedarbystė ir skyrybos gali tapti paskata griebtis stikliuko. Nes alkoholis padidina smegenyse euforizuojantį poveikį turinčių medžiagų kiekį. Pasijuntama gerai, baimė ir problemos tarsi užgožiamos. Bent jau tam tikram laikui, nes po to ima reikštis organizmo priklausomybės nuo alkoholio pasekmės. Alkoholis yra pavojingas beveik visiems organams. Jis gali pakenkti kepenis, sukelti kasos uždegimus, padidinti insultų bei širdies infarkto riziką, tapti skrandžio gleivinės uždegimų priežastimi ar net sukelti skrandžio vėžį. Nuo alkoholio žūsta smegenų ląstelės, nusilpsta mąstymo galios ir atmintis, sutrinka centrinė nervų sistema, kyla haliucinacijos ir prarandama sąmoninga, savo veiksmų kontrolė. Nuo alkoholio kasmet miršta milijonai žmonių.
Tačiau daugelis net nepastebi, kad jiems gresia tapti priklausomais nuo alkoholio. Nes alkoholizmas yra pamažu sėlinanti nelaimė. Žmogus iš karto netampa alkoholiku, išskiriamos keturios šios ligos stadijos.


1. Pradinė fazė: jos metu linkęs į alkoholizmą žmogus pirmą kartą dėl kokios nors priežasties ar aplinkybių paragauja alkoholio ir dėl to pajunta palengvėjimą.
2. Pavojaus fazė: alkoholis tampa įprastine priemone susidoroti su gąsdinančia padėtimi.
3. Kontrolės praradimo fazė: taurelė tampa kasdienybės elementu.
4. Absoliutaus priklausomumo fazė: alkoholis yra gyvenimo pamatas. Visa kita - tik šalutiniai dalykai.
Manoma, kad apie trečdalį visų alkoholikų sudaro moterys. Ir dar: jų skaičius didėja daug sparčiau negu vyrų. Nemaža dalis alkoholio nelaimėn patekusių yra iš socialiai stabilių sluoksnių. Naują rizikos grupę, keliančią ypatingą medikų susirūpinimą, sudaro jaunos garbėtroškos, karjeros siekiančios moterys. Jos inteligentiškos ir nepriklausomos, madingai ir elegantiškai rengiasi, važinėja prabangiais automobiliais. Išorė neatspindi jų vidaus problemų. Tačiau, bijodamos pasitikėti kitais ar prarasti savo nepriklausomybę, jos lengvai papuola į alkoholio tinklus.
Fiziologiniu požiūriu moterys yra jautresnės alkoholiui negu vyrai. Alkoholis skrandyje paprastai yra suardomas tam tikrų enzimų, tačiau moterų organizme jų yra mažiau negu vyrų. Todėl į moterų kraują patenka daugiau gryno alkoholio. Kadangi moterų raumenų masė yra mažesnė ir jos apskritai smulkesnės, todėl greičiau tampa alkoholio vergėmis.

Nuo girtuokliavimo ir apsvaigimo apsaugo ametistas. Plačiau: http://turkis.lt/ametistas
Pasekmės alkoholizmo sunkios: sunegaluoja kepenys, širdis, smegenys. Be to, gėrimas stipriai paveikia psichiką, nes moterų kaltės jausmas, gėda, atstūmimo baimė stipriau pasireiškia.
Patekus į alkoholizmo liūną, nelieka nieko kito, tik kreiptis pagalbos į specialistus: gydytojus narkologus, psichologus, psichoterapeutus, kurie paskirs gydymą ir nukreips į atitinkamas savitarpio pagalbos grupes. Tačiau žingsniai į priklausomybę nuo alkoholio dažnai yra nepastebimesni negu manoma. Stiklelis, kad geriau miegotum, kai esi viena namuose, stiklelis atsipalaidavimui ar susierzinimui "nuplauti", ir netrunki nė apsižiūrėti, kai be to stiklelio nebegali išsiversti nei darbe, nei namuose. Sekantis straipsnis - testas gali padėti išsiaiškinti, ar alkoholis kelia jums problemų, apie kurių egzistavimą anksčiau nė neįtarėte.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą