2011 m. kovo 1 d., antradienis

Keturiasdešimtmetėms derėtų valgyti ypač daug baltymų. Sveika mityba. Viršsvoris

40 METŲ - YPAČ DAUG BALTYMŲ
Beveik visos keturiasdešimtmetės grumiasi su viršsvoriu,nes jų kūnas sudegina daug mažiau kalorijų. Čia gali padėti tik žvalumą skatinantys baltymai.
METAS ATSIKRATYTI "IŠSĖDĖTUS" KILOGRAMUS!
Moterys virš 40 metų atsiduria persilaužimo situacijoje: 1200 kalorijų per dieną yra absoliutus minimumas. Dėl hormoninės pusiausvyros pokyčių sumažėja raumenų masė ir padidėja riebalinis audinys. Logiška išvada:
- Valgyti kuo daugiau baltymų - jie lėtina raumenų masės mažėjimo tempus. Be to, baltymai nepaverčiami riebalais.
- Teikti pirmenybę žalioms daržovėms, nes jose yra daugiau biologiškai aktyvių medžiagų.
- Jeigu geriate vyną, tai tik sausą raudoną. Jame yra "kvercetino" - medžiagos, kuri ardo riebalus.
- Prieš miegą - papildoma porcija baltymų, pavyzdžiui, jogurto ar varškės. Iš jų organizmas gaminasi riebalus ardančius hormonus. Tad numesti svorį galima ir miegant.
- Dabar svorį reikia nuolatos stebėti (svertis kartą per savaitę). Net ir viršsvorio kilogramas reikalauja poros - trejeto santūresnės dietos dienų.
1. Paukštiena: Vištos ar viščiukai yra puikios baltyminės bombos, turinčios mažai kalorijų (100 kcal/l00 g). Neduokite viršsvoriui jokių šansų, porą kartų per savaitę valgykite paukštieną (200 g). Venkite riebalų, apipjaukite odą.
2. Vaisiai: Uogos, kriaušės, vynuogės yra vitaminais turtingus gardumynas, tinkantis ir prieš miegą. Pirmenybę reikėtų teikti rūgštesniems vaisiams, nes jie skatina medžiagų apykaitą. Dienosnorma - 250 g.
3. Jūros žuvys: Jose yra ne tik žvalumą skatinančių baltymų, bet ir svarbių riebalinių rūgščių "Omega 3", stabdančių senėjimu, bei vertingo vitamino D, padedančio organizmui įsisavinti kalcį. Todėl porą kartų per savaitę vertėtų pasilepinti lašiša, skumbre ar kitomis žuvimis.
4. Pieno produktai: Juose taip pat yra ne tik vertingų baltymų, bet ir reikalingo


kalcio. Ši mineralinė medžiaga padeda apsisaugoti nuo osteoporozės. Kasdieninė būtina norma: 1 stiklinė pieno (0,2 l) ir 1 liesas jogurtas (150 g) arba 200 g liesos varškės.
5. Daržovės: Dienos racioną turėtų sudaryti 300 g, iš kurių pusę suvartokite kaip žalias salotas. Teikite pirmenybę žaliųjų daržovių rūšims (kopūstams, svogūnų laiškams, brokoliams, žirneliams). Ruošiant patartina patroškinti nedideliame kiekyje vandens. Tai padeda išsaugoti daržovėse esančias biologiškai aktyvias medžiagas. Paskui galima apibarstyti tarkuotu sūriu ar paskaninti 1 valgomuoju šaukštu grietinės.
6. Rupi duona: Reikia gerai įsiminti: ne duona ar bandelės didina svorį, bet (dažniausiai) riebus aptepas. 1 kartą per dieną rupi duona (2-3 riekelės) suteiks organizmui pakankamai reikalingų balastinių medžiagų (tai sureguliuos virškinimą) bei nervams svarbaus vitamino B1 (tiamino).
7. Mėsa: Liesos rūšys - jautienos filė kepsnys, kiaulienos kotletas, veršienos pjausnys, o taip pat triušiena - koncentruota baltymų ir geležies dozė jūsų kūnui. O geležis svarbi raudonųjų kraujo kūnelių susidarymo procesui. Geriausiai vartoti mėsą pakaitomis su paukštiena ir žuvimi.
8. Augaliniai aliejai: 2 valgomieji šaukštai sudaigintų kviečių per dieną patenkins nesočių riebalinių rūgščių (11 g) bei vitamino E (12 g) poreikį. Abi šios medžiagos stabdo raumenų masės nykimo procesus. Pirmenybę reikėtų teikti šalto spaudimo aliejams ir taupiai juos dozuoti: net viename valgomajame šaukšte - 110 kalorijų!

1 komentaras:

  1. Sveika mityba, žinoma, yra labai gerai, tačiau nereikia pamiršti kad daugumos mikroelementų iš maisto negausi, todėl labai padeda moterų vitaminai. Jie padeda pagreitinti medžiagų apykaitą ir greičiau mesti svorį :)

    AtsakytiPanaikinti