2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Galvos skausmas. Vaistų dozavimas. Galvos skausmų priežastys

GALVOS SKAUSMAS
Kaip teisingai pasirinkti ir dozuoti vaistus

Šiek tiek apsunkusi galva niekam nėra naujiena.
Tačiau daugybę žmonių - ypač moterų - nuolat kamuoja stiprūs galvos skausmų priepuoliai, kuriuos apmaldyti tegali tik veiksmingiausi medikamentai.
Tačiau kokie?

Savaime aišku, egzistuoja išimtys. Tačiau "normalūs žmonės" irgi kartais patiria galvos skausmus. Dauguma, dažniausiai moterys, yra priverstos grumtis netgi su ypač stipriais ir ūmiais priepuoliais. Ne todėl, kad moterys jautresnės už vyrus - tiesiog hormonai labiau jas "purto": daugeliui moterų menstruacijų metu skauda galvą. Vyrus gi dažniau kamuoja "savaitgalio migrena", kai atslūgsta darbo sukelti stresai.
Tačiau teoriškai bet kas gali tapti galvos skausmo priežastimi, pavyzdžiui:
- DIRGIKLIAI: ryški šviesa, triukšmas, kvapai, troškus oras;
- ORAS: atmosferinio slėgio pokyčiai, šiltas ir sausas vėjas, karštis, šaltis;
- STRESAI: susijaudinimas, baimė, džiaugsmas, nusiraminimas praėjus įtampai;
- MAISTAS: alkoholis, nikotinas, šokoladas, sūriai, gliutamatas ar alkis;
- FIZINĖ BŪKLĖ: kaklo slankstelių pažeidimai, sprando įtempimas, regėjimo trūkumai, blogai parinkti akiniai, hormonų lygio pakitimai (mėnesinės, netinkantys antikonceptiniai preparatai), per daug ar per mažai miego, infekcijos (peršalimas ir pan.);
- MEDIKAMENTAI: kalcio antagonistai (prieš arteriosklerozę), dažnas nuskausminančių priemonių vartojimas.
Išties, tos, kurioms dažnai skauda galvą ir kurios vartoja daug tablečių, ruošia kelią ilgalaikiams skausmams! Kritinė riba pasiekiama jau tada, jei per mėnesį


nuskausminamųjų priemonių vartojama apie dešimt kartų. Tuomet ne tik iškyla pavojus tapti priklausoma nuo vaistų, bet taip pat labai kenkiama kepenims bei inkstams. Dešimt procentų dializės pacientų už savo inkstų funkcijos sutrikimus turi būti "dėkingi" pernelyg intensyviam tablečių vartojimui.
Tad yra labai svarbu mokėti apsieiti su nuskausminančiomis priemonėmis. Daugeliui padeda ir pusė monopreparato tabletės. Lengviausiai organizmas pakelia acetilsalicilo rūgštį bei paracetamolį. Tačiau, savaime aišku, ir šios substancijos turi šalutinių poveikių.
Jeigu viena tabletė nepadeda, dažniau griebiamasi antros, trečios... Tad geriausia iš karto vartoti medikamentus, kurie garantuotai padės. Tačiau kokie tai turėtų būti medikamentai? Deja, kiekvienai jų tenka susirasti pačiai.
Kai kuriems žmonėms monopreparatų nepakanka ir jais skausmo nenumalšina. Tokiais atvejais ieškoma kombinuotų vaistų, pagamintų iš veiksmingesnių medžiagų.
Kai kurie gydytojai tokių preparatų nerekomenduoja, nes mano, jog nuo jų greičiau galima tapti priklausomais, be to, galima perdozuoti. Tačiau, regis, ne visi kombinuoti medikamentai gali būti matuojami vienu matu. Pavyzdžiui, viena populiariausių nuskausminančių priemonių Vakaruose, susideda iš acetilsalicilo rūgšties, paracetamolio ir kofeino. Kaip parodė tyrimai, ši trijų veiksmingų elementų kombinacija pasižymi netgi pozityviu poveikiu: kiekviena sudedamoji dalis - taip pat ir kofeinas - savarankiškai malšina skausmą ir tuo pačiu stiprina kitų veikimą. Tad atskira substancija gali būti dozuojama minimaliai ir žalingos veiksmingųjų medžiagų sankaupos pavojus sumažėja.
Tačiau reikia būti atsargioms: jokia tabletė nėra visiškai "nekalta". Žmonės, kuriems dažnai skauda galvą, patys neturėtų gydytis. Gydytojas būtinai turi išsiaiškinti, kokia skausmo priežastis: migrena, persitempimas ar dar kas nors. Žinant, kas vyksta organizme, galima parinkti veiksmingesnius medikamentus.
Todėl gydytojui svarbios net menkiausios smulkmenos. Pacientai turėtų rašyti savotišką "galvos skausmų dienoraštį" ir fiksuoti priepuolius, jų dažnumą, trukmę ir visa kita: šleikštulį, regėjimo sutrikimą, bandyti suvokti priežastis (maistas, stresas ir pan.), užsirašyti kiek ir kokių išgerta tablečių ir kaip jos veikė. Visa tai žinodamas gydytojas galės efektyviau pagelbėti savo pacientui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą