2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

Odos senėjimo ypatumai

Odos senėjimo ypatumai
30 METŲ:
Nors oda pradeda senėti jau nuo 25 metų, tačiau tikrieji susidėvėjimo požymiai pasirodo tik tarp 30 ir 40: atsiranda pirmosios raukšlelės, odai vis labiau ima trūkti drėgmės ir sulėtėja natūralūs odos atsinaujinimo procesai.
40 METŲ:
Vėliausiai įpusėjus penktąją dešimtį kiekviena moteris pajunta, kad savo oda reikia pradėti rūpintis visiškai kitaip: prigimtinis odos sugebėjimas išskirti drėgmę ir riebalus ryškiai susilpnėja. Pasekmės: sausa oda ir intensyviai besiformuojančios raukšlės.
50 METŲ:
Bendra odos medžiagų ir tuo pačiu naujų odos ląstelių formavimasis pradeda vykti ypač lėtai. Jeigu anksčiau naujos odos ląstelės pasiekdavo odos paviršių ir išstumdavo senąsias per 28 dienas, dabar šis procesas užtrunka 40 dienų. Odai vis labiau ima trūkti riebalų, ir ši tendencija kuo toliau, tuo sparčiau didėja. Daugėja ir raukšlių.


Didėjant metam - didėja drėgmės poreikis odai, riebalų poreikis, raukšlių susidarymas.
Mažėja odos natūralus sugebėjimas regeneruotis.

Vitaminai skirtingo amžiaus moterims. Sveikas maistas. Grožis, jaunatviškumas, sveikata.

VITAMINŲ FAKTORIUS
20 METŲ MOTERIS

Geležis. Prarandama menstruacijų metu, sumažėja energingumas (žuvis, mėsa, kiaušinio trynys).
Folinės rūgštys. Svarbios nėščioms bei kontraceptines tabletes vaitojančioms moterims. Būtinos, norinčioms susilaukti vaikų (mielės, daiginti kviečiai, špinatas).
30 METŲ MOTERIS
Pantoteno rūgštis. Gresia pirmosios raukšlės apie akis ir jų kampučiuose. is vitaminas padeda odą išlaikyti elastingą ir išvengti raukšlių (silkė, kepenys, žemės riešutai).
Kalis. Kūnas pradeda kaupti vandenį. Turtingi kaliu maisto produktai padeda iš ląstelių pašalinti vandenį. Audiniai tampa atsparesni (obuoliai, bananai, rupi duona).
Biotinas. Pradeda plyšinėti arba pasidaro negražūs nagai. Biotinas paskatina spartesnį jų augimą, nagai vėl tampa dailūs (kepenys, riešutai, mielės).
40 METŲ MOTERIS
Beta-karotinas. Ima grėsti pirmosios pigmentinės ar senatvės dėmės!
Beta-karotinas apsaugo odą nuo žalingų ultravioletinių


spindulių (špinatas, morkos, mango, abrikosai, pipirnė).
Cinkas. Vis jautresnė darosi organizmo imuninė sistema. Vartojant daugiau produktų, turinčių cinko, skatinamas imuninių ląstelių aktyvumas (mėsa, grūdai, daržovės).
Vitaminas E. Stabdo kraujagyslių siaurėjimo procesus (pienas, žemės riešutai, sojos aliejus).
50 METŲ MOTERIS
Kalcis. Šiame amžiuje kaulų substancija pradeda prarasti kalcį. Dėl to pakankamai jo turi būti maisto produktuose - kaulai ilgiau išliks tvirtesni, sunkiau lūžinės (pieno produktai, špinatas, kopūstai, riešutai). Kalcio įsisavinimui padeda vitaminas D (silkė, tunas, kiaušiniai).
Magnis. Sustiprina širdies raumens funkciją, širdis ilgiau išlieka sveika (žalios daržovės, soros).
Vitaminas C. (Citrinų sultys, šparagai, kiviai).
Vitaminas E. (Saulėgrąžų aliejus, grūdų produktai, kiaušiniai).
Beta-karotinas. (Vaisiai, daržovės, brokoliai, morkos).
Selenas. (Žuvis, sūriai, citrusiniai).
Šie antioksidantai kiekvieną ląstelę tarsi apgaubia apsauginiu apvalkalu ir pristabdo spartų jų senėjimą.

Moterų jaunatviškumo, geros savijautos šaltinis. Jaunystės receptas

IŠMINTIES FAKTORIUS
6 taisyklės, kaip išsaugoti amžiną jaunystę
Tai skamba tarsi magiškas burtažodis ar pažadas stebuklą paversti tikrove. Svajonė apie amžiną jaunystę be galo sena. Nauja tėra tai, kad dabar jau gydytojai ir chemikai, genų technologijos specialistai ir farmaceutai, kosmetologai ir maitinimosi ekspertai vis iš naujo skelbia žiną, kaip pasisemti gyvybės vandens iš to nepaprasto jaunystės šaltinio. Tačiau yra žmonių, kurie neleidžia pinigų nei kosmetinėms operacijoms, nei lazeriams, negeria hormonų ir jokių stebuklingų piliulių, neužsuka nei pas kosmetologus, nei pas chirurgus, o visi juos nulydi pavydžiais arba bent jau nustebusiais žvilgsniais: kaip jiems pavyko išsaugoti jaunystę ir ar tai apskritai įmanoma? Atrodyti tokiai jaunai ir, žinoma, geidžiamai... Tai pirmiausia neramina tas, kurios jau išbandė viską, kad tik atsikratytų senatvės, deja, nesėkmingai... Nes sielos negalima išoperuoti ir pakeisti kita - tai neoperuojamas organas. O "amžinai jauni" tiesiog nuolat rūpinosi savimi bei laikėsi šešių auksinių taisyklių.
1. VENKITE PATAIKŪNŲ. Įsivelti į diskusijas, netgi rizikuojant susilaukti aštrios kritikos ar pagrįstų priekaištų, ne visuomet yra smagu, tačiau tai jaunina. Bendraujant tik su tokiais žmonėmis, kurie visuomet pritaria jūsų nuomonei ir funkcionuoja kaip viską patvirtinantys automatai, negimsta naujos idėjos bei ateities vizijos. Mėgaujantis vien savimi galima apsunkti ir dvasiškai apkerpėti. Amžinai jauni nuolat bendrauja su įvairiausių pažiūrų, įvairaus amžiaus ir socialinės padėties, įvairių profesijų žmonėmis. Su žmonėmis, kurie gali pasakyti: "Tavo šukuosena siaubinga, užsiauginai pilvą, tavo drabužiai pernelyg aptempti, o jau skarelė!" Nemalonu tai girdėti, bet susirūpinsite ir figūra, ir drabužiais, ir nuotaika pagerės pati savaime.
2.IŠ REIKALO NESIMYLIMA. Gulti į lovą su bet kuo kas gali padėti karjerai ar atsiduoti savo sutuoktiniui vien tiktai dėl to, kad tai privaloma - nė už ką! Amžinai jauni mylisi tik su tais, kuriuos išties MYLI.
3. NEUGDYKITE SAVYJE NEAPYKANTOS! Tai savotiški nuodai, kurie veikia pamažu, tačiau be perstojo kaupiasi sieloje. Savaime aišku, kultūringas žmogus neparodys, kad jį apėmė pavydas pajutus, jog naujoji bendradarbė - protingesnė už ją ar draugas geriau išlaikė egzaminą. Amžinai jauni linki sėkmės dideles meilės ir kitiems. Pavydas ir neapykanta raukšlėmis išvagoja sielą ir veidą, išberia odą pavydo spuogais. O amžinai jauni džiaugiasi drauge, tarsi tai būtų jų sėkmė, jų laimė.
4. PERNELYG SAVĘS NEVARŽYKITE. Kai kurie žmonės įsivaizduoja, jog nuolat save marinti - didžiausia dorybė. Jie niekuomet nevalgo saldainių, nes bijo priaugti kokį gramą, niekuomet nesiryžta nakvynei savo svajonių viešbutyje, nes, jų nuomone , tai tėra lengvabūdiškas įgeidis. Draudžiančios sau nors šiek tiek "sutviskėti", niekuomet nesutviskės - nei išvaizda, nei asmenybe. Amžinai jaunų nekamuoja sąžinės priekaištai nei tada kai jie padaro kažką gera, nei tuomet, kai, atsidavę polėkiui, gal kiek ir nusižengia gero tono taisyklėms. Suvalgykite visą tortą, drąsiai įženkite į sekso parduotuvę, nusipirkite nusikalstamai brangų lūpdažį - ir jūsų akys sutviskės.
5. MOKYKITĖS VILIOTI. Yra žmonių, kurie visomis galiomis stengiasi ką nors suvilioti, nes turi visiškai konkretų tikslą - pagulėti su kuo nors lovoje ar pagelbėti sau karjeroje. Kai tikslas pasiektas, raumenys suglemba ir galiausiai visiškai apmiršta. Tuomet šie žmonės tampa panašūs į atšipusius senus peilius. O amžinai jauni ieško ir vilioja nuolat. Nes tai jiems - gyvenimiškosios erotikos esmė.


6. NEBIJOKITE PRADĖTI IŠ NAUJO. Tik pagyrimo verti tie, kurie stengiasi tobulinti savo sugebėjimus. Tačiau laikui bėgant, nemaža tampa beviltiškais gludintojais. Tai tokie tipai, kurie be perstojo stengiasi savo namus paversti brangenybių prikimšta pilimi, kurie niekuomet nesiryžta pradėti ką nors nauja, nes prarastų pamatą po kojomis. Tokie žmonės atostogauti važiuoja vis į tą pačią vietą (nes ten visus pažįsta ir juos pažįsta visi), jie vaikšto tik į "savo" kavinę ir visuomet užsisako tuos pačius patiekalus. Nuo to jie "apsunksta" ir dvasia, ir kūnu. O amžinai jauniems kartais net patinka pasijusti absoliučiai kitais žmonėmis naujoje vietoje ir, kaupiant patirtį, įgyti pripažinimą. Na ir kas, kad sulaukusi 40 metų, jūs nusipirkote ratukines pačiūžas ar 50-mečio proga nusprendėte išmokti groti saksofonu? Pašnibždos - jos amžius jau ne tas, veiks tik kaip dopingas...
Kaip matome, apibendrinančio amžinos jaunystės recepto ir su žiburiu nerasime. Tačiau jeigu toks ir atsirastų, poveikis, ko gero, būtų pragaištingas. Tikriausiai jo nesilaikytume ir išmestume į šiukšlyną kaip vakar... nusivylsios išmetėme svorio reguliavimo tabletes. Ir vėl taptumėm lygiai tokio amžiaus, kokio išties esame.

Gera savijauta. Jaunatviškumo paslaptis

DVASIOS FAKTORIUS
1. PASIRINKIMO PASLAPTIS.
Kai kurių profesijų žmonės nors statistiškai ir pasensta, tačiau dvasia ir išvaizda lieka jaunatviški. Pavyzdžiui: dirigentai, vienuoliai, dailininkai, aviganiai ir t.t. Kodėl taip yra? Čia svarbiausias asmenybės dominavimo faktorius. Šie žmonės patys kuria savo gyvenimą. Jie nesijaučia profesijos slegiami. Ir priešingai, pasirinkę profesijas, kurios sąlygoja priklausomybę nuo kitų, senstamą sparčiau. Antai prostitutės dažnai atrodo kur kas senesnės negu yra iš tikrųjų. Psichologai tai aiškina taip: parduodamos savo kūną, jos moka už tai savo siela.
2. MEILĖS PASLAPTIS
Seksas geriau už bet kokią kosmetiką. Intensyviai bučiuojantis, kasa išskiria daugiau insulino, lytinės liaukos užtvindo organizmą sužadinančiais hormonais, pulsas nuo 70 pakyla iki 150, kraujotaka suaktyvėja. Tokios nervinę informaciją pernešančios medžiagos, kaip thyroksinas, tiesiog atjaunina; išbrinksta krūtys, o seksualinio susijaudinimo metu veidą, kaklą ir krūtinę išmušantis švelnus raudonis priverčia mus spinduliuoti jaunatve. Be to, mylintis organizme sumažėja streso pojūtį sąlygojančio hormono kortizolio.

Grožio ir sveikatos paslaptys

MEDICINOS FAKTORIUS
1. ŠALČIO PASLAPTIS.
Šaltai laikomi obuoliai ilgiau išlieka švieži. Tai pasakytina ir apie žmogų bei gyvūną: kuo šilčiau, tuo sparčiau organizme vyksta medžiagų apykaitos procesai, tuo greičiau jis sensta. Tai įrodė Marburgo universitete atlikti tyrimai: 18 °C kambaryje žmogus gali išgyventi 150 metų, o 28 °C - vos 70. Medikai pataria: miegamajame temperatūra neturi viršyti 17 °C.
2. BADAVIMO PASLAPTIS.
Profesorius Rėjus Valfordas iš Los Andželo universiteto eksperimentuodamas su pelėmis moksliškai įrodė atjauninančią badavimo galią. Pelės, kurios gaudavo ėsti labai mažai, išgyveno dvigubai tiek, kiek jų bendragentės, galėjusios ėsti kiek norėjo. Valfordas mano, kad tokia "jaunystės dieta" galėtų padėti žmonėms sulaukti net 120 metų ir likti jaunatviškiems bei energingiems. Tačiau vardan to turite pasitenkinti 1200-1500 kalorijomis per dieną.
3. HORMONŲ PASLAPTIS.
Nauju jaunystės išsaugojimo stebuklinguoju šaltiniu laikomas augimo hormonas somatotropinas (STH). Po trisdešimties metų žmogaus organizmas nustoja gaminęs šį hormoną: raumenų masė pradeda mažėti, oda suglemba. JAV atliktas toks eksperimentas -65 metų pacientams triskart per savaitę buvo leidžiama šio augimo hormono. Dingo riebalų sankaupos, oda išsitempė, raumenys įgijo daugiau galios.

Kaip išsaugoti jaunystę ir grožį

Kaip išsaugoti jaunystę ir grožį?
AKYS:
Mikroelementas selenas bei vitaminai A, C ir E grąžina jaunatvišką blizgesį nuvargusiam žvilgsniui. Regėjimo galia žymiai sustiprėja, moteris ima atrodyti keliais metais jaunesnė.
ŠIRDIS:
Dėl geležies ir chromo trūkumo susiaurėja arterijos, apsunkstame. Vartojant chromą kapsulėmis, gyvenimo laikrodis atsukamas 5 metais atgal.
RANKOS:
Tai tikrąjį amžių išduodanti kūno dalis. 45-50 metų amžiaus moterims, vaitojančioms ostrogenus, odelė išlieka elastinga ir 40 procentų mažiau raukšlėjasi (JAV tyrimų duomenys).
KOJOS:
Medikai pataria: švelni odelė nesuglebs, jei vartosite vitaminą "biotiną", kurio, pavyzdžiui, yra sojos pupelėse. Pakanka tūkstantosios gramo, ir odos ląstelės gauna pakankamai maisto.

Moters žavesio paslaptis. Elegancija

Moters žavesio paslaptis
Elegantiška moteris nebūtinai graži, bet visada
skoningai apsirengusi, puikiai atrodo. Negražių
moterų nėra, kaip teigė garsioji Paryžiaus madų
dizainerė Coco Chanel. Yra tik nemokančios savęs
prižiūrėti...

24 VALANDOS IR JŪS...
1. Grožio programą reikia pradėti vykdyti iš vakaro. Pasitenkinkite lengva vakariene, puodeliu arbatos. Prieš miegą išvėdinkite kambarį.
2. Rytą pabudusi, dar lovoje atlikite kelis fizinius pratimus.
Po to - šaltas dušas, stiklinė mineralinio vandens.
3. Ištepkite kūną pieneliu (losjonu) ir masažuokite odą apvaliais judesiais nuo kojų link širdies. Geriausia - kietu šepečiu.
4. Po masažo prieš pu


sryčius iš vaisių ar daržovių pasidarykite drėkinančią ar maitinančią veido kaukę. Pavyzdžiui: į tarkuotų morkų masę įlašinkite 15 lašų alyvų aliejaus ir 10 lašų citrinos sulčių.
5. Pusryčiai turi būti lengvi, bet maistingi - avižinių dribsnių
košė be cukraus, liesa varškė, kefyras, vaisiai ar daržovės, nesaldi arbata. Viską kruopščiai sukramtykite. Po to pusę valandos neskubėdama pasivaikščiokite.
6. Į grožio programą įeina ir aktyvi veikla. Jeigu nesportuojate, tai bent 20 minučių pašokite. Po to - dušas. Kūną ir ypač kojas išsitrinkite tualetiniu pieneliu.
Manote neturite tiek laiko grožiui? O kodėl tam nepaskyrus kad ir vienos išeiginės dienos? Juk išvaizda lemia taip pat ir jūsų gerą nuotaiką.

2011 m. kovo 1 d., antradienis

Viršsvoris - kada moteriai ima augti svoris. Viršsvorio priežastys

KADA SVORIS IMA AUGTI?
Vedybos. Santuoka išties gali padaryti namisėdomis. O jeigu yra ir vaikų, moterys beveik nebeturi laiko mankštintis ar sportuoti. Tačiau ir nemažai vyrų tuomet mieliau leidžia laisvalaikį ant sofos prieš televizorių.
Nėštumas. Sveikam kūdikio augimui kalorijų normą reikia didinti su protu, ir tai tik nuo ketvirto nėštumo mėnesio. Nepaisant to, kai kurios būsimos mamos atsiduoda tikroms valgymo orgijoms. O paskui stebisi, kodėl po gimdymo nebeesančios tokios lieknos, kokios buvo.
Maitinimas. Maitinimas lieknina, ir paprastai prarandami prisiauginti kilogramai. Tačiau maitinančios motinos dažnai patiria alkį. Nuolat vietoje miuslių, spageti ar sūrio besivaišinančios saldainiais, gana greitai ant savo kūno pastebi naujas riebalų "pagalvėles". Jaunos motinos, pačios nemaitinančios savo kūdikių, po gimdymo turi palaukti apie devynis mėnesius (!), kad vėl susigrąžintų senąją formą.
Brendimas. Tuomet kūne vyksta tikros audros, siautėja lytiniai hormonai. Jie gali sujaukti normalią riebalinių medžiagų apykaitą. Dauguma mergaičių tuo laikotarpiu tampa apkūnios. Sugenda nuotaika, užplūsta neviltis. Tačiau šiame amžiuje nereikia pradėti savęs alinti griežtomis bado dietomis: kol kūnas dar auga (maždaug iki 20 metų), viskas susitvarkys savaime.
Rūpesčiai. Rūpinimasis vaikais, alinantys ginčai su partneriu, būgštavimai dėl darbo ir finansinės problemos - visa tai kamuoja žmogų ir jis ieško paguodos,


dažnai pasivaišindamas skaniu kiaulienos kepsniu ar nuostabiais šokoladiniais triufeliais.
Profesiniai stresai. Normaliai papietauti nėra kada. Tad pasitenkinama dešrele, pyrago gabalėliu ar šokoladu. Nei pasisotinama nei "badaujama". Taip prarandama nuovoka, kiek kokiame produkte yra riebalų.
Operacijos, nelaimingi atsitikimai. Apima dviguba neviltis: esi prikaustyta prie lovos ir sparčiau priaugi svorio. O jeigu dar pyktį bandote užgniaužti papildomomis kalorijomis
Klimakterinis periodas. Atsikratyti viršsvorio vis sunkiau. Be to, ir hormonų pusiausvyros pakitimas skatina riebalų kaupimąsi organizme. Tačiau ir dabar gali padėti judėjimas! Vartojančios ostrogeno preparatus ir dėl to galbūt priaugančios, turėtų pasitarti su gydytoju dėl kitokių medikamentų ar augalinės kilmės substancijų.

Kaip elgtis laikantis dietos

Kaip elgtis laikantis dietos?
Kaip atsikratyti būgštavimų, alkio priepuolių ir nusivylimo?
- Laikantis bet kokios dietos nepaprastai svarbu vartoti daug
skysčių. Prieš valgį išgerkite didelę stiklinę mineralinio vandens. Tai numalšins ir pirmąjį alkį.
- Nevalgykite stovėdama ar vaikščiodama ir jokiu būdu, žiūrėdama televizorių.


Gerai sukramtykite kiekvieną kąsnį. Ir svarbiausia: išmokite mėgautis maistu!
- Tik nesisverkite kiekvieną dieną! Išvydusi, kad ir laikantis dietos svoris nekrenta, tik nusivilsite. Atsiminkite, kiekvieno organizmo vis kitokia medžiagų apykaitos dinamika.
- Atsisakykite griežtų draudimų praktikos. Iš anksto nusistačiusi: "Jokių saldumynų!" - tik ir galvosite apie šokoladą, pudingus ir pyragaičius. Jeigu sunku visiškai atsisakyti saldumynų, suvalgykite šiek tiek šokolado ar porą keksiukų. Visiškas atsisakymas sukeltų tik didelį stresą.
- Stenkitės išvengti nuobodulio. Nuobodulys kelia nepasitenkinimą. O jeigu valgis visuomet buvo jūsų geriausias guodėjas...
- Nepulkite į neviltį, jeigu partneriui pavyks numesti svorį greičiau negu jums. Tai visiškai natūralu, nes riebalų ląstelės nuo vyro pilvo išnyksta greičiau negu moterų "pagalvėlės".
- Niekam tikusi praktika matomoje vietoje pasidėti pirmykštę savo fotografiją. Geriau ją išmeskite ir žvelkite į ateitį.

Dietiniai gėrimai

Kokie turėtų būti dietiniai gėrimai?
Visiškai aišku: toms, kurios nori išlikti lieknos, rekomenduojame mineralinį vandenį bei nesaldintą arbatą ir daržovių sultis (vaisių sultyse yra daug cukraus, todėl patartina jas stipriai praskiesti!). Jeigu labai norite saldumo, geriausia pačiulpti šaldiklius. Netiesa, kad nuo jų greičiau išalkstama negu nuo cukraus. Tačiau ypač reiktų saugotis vadinamųjų "energijos gėrimų" ("energy drinks"): tai cukraus vanduo. Nors reklamose ir teigiama, kad nuo jų nesikaupia riebalai - tai neįrodyta. Be to, reikia vengti alkoholio, nes alkoholis apvalina figūrą kaip ir riebalai. Tad protingiausia: laikantis dietos, visiškai atsisakyti alkoholio.

Kiek riebalų galima suvartoti nepriaugant svorio

Kiek riebalų galima suvartoti nepriaugant svorio?
Tik nuo 60 iki 70 gramų per dieną - viena dešrelė ir šis tas prie jos jau sudaro daugiau negu pusę šio kiekio. Dėl to riebalų kiekį maiste reikia nuolat sekti. Ypač gerai jie "užsimaskavę" saldumynuose, vadinamajame "greitame maiste" (dešrainiuose, hamburgeriuose) ir kituose produktuose. Net besimaitinant pilnaverčiu maistu, tai yra nevartojant gatavų produktų, labai paprasta pakankamai jų gauti: su grietinėle, lydytais sūriais, grūdų produktais ir riešutais. Norint numesti svorį, ekspertai pataria labiau sumažinti riebalų dalį maiste.
Gera žinia: visada galite valgyti sočiai!
"Susitvarkius" su riebalais, visa kita - labai paprasta. Daug krakmolo


turinčių angliavandenių, kitaip tariant, bulvių, lakštinių, duonos ar ryžių, galima valgyti neribotais kiekiais. Be to, jus pasotins taip pat vaisiai ir daržovės, pagrindiniai vitaminų bei mineralinių medžiagų organizmui tiekėjai. Tačiau saldūs vaisiai turi daug cukraus, kuris vėl gali nugulti organizme riebalų pavidalu. Tad būkite atsargi. Porą ar trejetą kartų per savaitę - žuvis bei mėsa, neriebūs pieno produktai ir labai nedaug saldumynų - štai jūsų valgiaraštis ir parengtas!

Riebalus reikia pašalinti - pirmiausia iš lėkštės

Riebalus reikia pašalinti - pirmiausia iš lėkštės!
Nes jie suteikia organizmui dvigubai tiek energijos (kalorijų), kiek angliavandeniai bei baltymai, o kūne riebalai gali kauptis praktiškai neribotai. Net jeigu maistas ir labai skanus, angliavandeniai ir baltymai tam tikru metu tarsi signalizuoja "aš soti", riebalai - deja, ne. Eksperimentai paneigė klaidingą įsitikinimą, jog riebalai labai gerai ir ilgam pasotina: bandomieji asmenys, maitinęsi labai riebiu maistu, lygiai taip pat greitai - ar lėtai - vėl išalkdavo, kaip ir tie, kurie maitinosi nedaug riebalų turinčiu maistu.

Raumenų treniravimas lieknina. Dieta

Raumenų treniravimas lieknina!
Kai raumenys tvirti ir treniruoti, kūnui puikiai pavyksta išnaudoti gaunamą energiją (priešingai, riebalai tiesiog kaupiasi po oda). Tad jeigu jūs tikslingai stengsitės ugdyti "kalorijas deginančius" raumenų audinius, bereikšmis bus netgi "jo-jo", dėl kurio labiausiai būgštaujama, nes niekais paverčia sunkiai pasiektą bet kokios dietos efektą. Viskas vyksta taip: jeigu imame valgyti mažiau negu įprastai, mūsų kūnas tučtuojau prie to prisitaiko. Visos jo funkcijos tampa vangesnės (medžiagų apykaita sulėtėja). Nors šiek tiek sumažėja ir riebalų rezervai, tačiau organizmui stengiantis papildyti energijos atsargas, pirmiausia nukenčia raumenų audiniai. Kuo ekstremalesnė dieta, tuo labiau mažėja raumenų masė. Kai vėl pradedame vartoti maistą normaliais kiekiais, kūnas - dėl sumažėjusios raumenų masės ir vis dar vangios medžiagų


apykaitos - perkraunamas kalorijų. Viskas, kas viršija organizmo funkcionavimui reikalingą energiją, vėl nusėda riebalais - dažnai jų susikaupia daugiau negu prieš dietą! Sportuojant dietos laikymosi metu, pavyksta 75-80 procentų kompensuoti
medžiagų apykaitos sulėtėjimą. Ir tai puiku! Tačiau nereikia pervertinti savo jėgų - dešimt minučių intensyvios mankštos su treniruokliu mažai tepadės raumenims. Efektyvesnis - su tuo sutinka visi ekspertai - kantrus lengvesnių sporto šakų kultivavimas.

Gera savijauta. Nė viena riebalų ląstelė neišnyksta savaime. Mankšta

Deja, nė viena riebalų ląstelė neišnyksta savaime!
Net sportuojant. Tačiau sportas padeda organizmo medžiagų apykaitai suteikti reaktyvinį pagreitį. Judėjimo pratimais geriau užsiiminėti neskubiai, kantriai ir reguliariai, nesvarbu, ar jūs nuspręstumėte bėgioti ristele, vaikščioti, plaukioti, važinėti dviračiu, irkluoti, ar užsiiminėti aerobika. Jūsų organizmas geriau bus aprūpintas deguonimi negu visko imantis ūmiai, iš karto įtempus visas jėgas ir jau po kelių minučių užtraukiant kvapą. Kai organizme daugiau deguonies, tada su maistu gaunama energija intensyviau išnaudojama, ir kūnas jau po 30 minučių ima naudoti savo rezervus. Tai yra riebalus! Be to, net ir po mankštinimosi ilgesnį laiką medžiagų apykaita organizme tebelieka sužadinta. Kad ir ką po to suvalgysite, tai tikrai nenusės riebalais ant jūsų strėnų.

Mankšta. Gera savijauta

NESKUBĖKITE...
Savaime suprantama, jūs ir iki šiol elgėtės ne taip jau blogai! Dažnai pakanka tik šiek tiek pakoreguoti meniu, pavyzdžiui, apriboti riebalų vartojimą.. Bet dar lieka judėjimo problema. Kaip prisiversti kasdien mankštintis? Parengtos tam tikros švelnios aerobikos programos, kurias sėkmingai galite atlikinėti namuose. O taip pat pradėti lankyti užsiėmimus klube, mankštintis drauge su kitomis moterimis.

Geros savijautos principai. Išsigalvotas viršsvoris

Geros savijautos principai
Jūs norite visada puikiai jaustis. Tai lemia:
- teisingas maitinimasis - be stresų;
- pozityvus psichologinis nusiteikimas;
- racionali mankštinimosi programa.
AR IŠ TIESŲ ESATE PERNELYG APKŪNI, AR TAI TIK ĮSIKALBĖJOTE?
Nesvarbu! Net jeigu kitiems atrodo, kad jūsų figūra - puiki, o mediciniškai irgi esate nepriskirtina prie nutukusiųjų - kuo tai gali padėti? Jeigu žmogus yra savikritiškas ir nepatenkintas savimi, jis neims ūmai manyti esąs dieviškos figūros. Tačiau siekimas tapti liekna bet kokia kaina - ilgos ekstremalios dietos, savaitėmis trunkantis badavimas ar net "stebuklingų" tablečių vartojimas - retai išeina į naudą. Šūkis turėtų būti toks: GERAI JAUSTIS SAVO KŪNE! O receptas paprastas: reikia keisti maitinimosi įpročius ir daugiau judėti. Be to, tai garantija, jog nepatirsite stresų!

Keturiasdešimtmetėms derėtų valgyti ypač daug baltymų. Sveika mityba. Viršsvoris

40 METŲ - YPAČ DAUG BALTYMŲ
Beveik visos keturiasdešimtmetės grumiasi su viršsvoriu,nes jų kūnas sudegina daug mažiau kalorijų. Čia gali padėti tik žvalumą skatinantys baltymai.
METAS ATSIKRATYTI "IŠSĖDĖTUS" KILOGRAMUS!
Moterys virš 40 metų atsiduria persilaužimo situacijoje: 1200 kalorijų per dieną yra absoliutus minimumas. Dėl hormoninės pusiausvyros pokyčių sumažėja raumenų masė ir padidėja riebalinis audinys. Logiška išvada:
- Valgyti kuo daugiau baltymų - jie lėtina raumenų masės mažėjimo tempus. Be to, baltymai nepaverčiami riebalais.
- Teikti pirmenybę žalioms daržovėms, nes jose yra daugiau biologiškai aktyvių medžiagų.
- Jeigu geriate vyną, tai tik sausą raudoną. Jame yra "kvercetino" - medžiagos, kuri ardo riebalus.
- Prieš miegą - papildoma porcija baltymų, pavyzdžiui, jogurto ar varškės. Iš jų organizmas gaminasi riebalus ardančius hormonus. Tad numesti svorį galima ir miegant.
- Dabar svorį reikia nuolatos stebėti (svertis kartą per savaitę). Net ir viršsvorio kilogramas reikalauja poros - trejeto santūresnės dietos dienų.
1. Paukštiena: Vištos ar viščiukai yra puikios baltyminės bombos, turinčios mažai kalorijų (100 kcal/l00 g). Neduokite viršsvoriui jokių šansų, porą kartų per savaitę valgykite paukštieną (200 g). Venkite riebalų, apipjaukite odą.
2. Vaisiai: Uogos, kriaušės, vynuogės yra vitaminais turtingus gardumynas, tinkantis ir prieš miegą. Pirmenybę reikėtų teikti rūgštesniems vaisiams, nes jie skatina medžiagų apykaitą. Dienosnorma - 250 g.
3. Jūros žuvys: Jose yra ne tik žvalumą skatinančių baltymų, bet ir svarbių riebalinių rūgščių "Omega 3", stabdančių senėjimu, bei vertingo vitamino D, padedančio organizmui įsisavinti kalcį. Todėl porą kartų per savaitę vertėtų pasilepinti lašiša, skumbre ar kitomis žuvimis.
4. Pieno produktai: Juose taip pat yra ne tik vertingų baltymų, bet ir reikalingo


kalcio. Ši mineralinė medžiaga padeda apsisaugoti nuo osteoporozės. Kasdieninė būtina norma: 1 stiklinė pieno (0,2 l) ir 1 liesas jogurtas (150 g) arba 200 g liesos varškės.
5. Daržovės: Dienos racioną turėtų sudaryti 300 g, iš kurių pusę suvartokite kaip žalias salotas. Teikite pirmenybę žaliųjų daržovių rūšims (kopūstams, svogūnų laiškams, brokoliams, žirneliams). Ruošiant patartina patroškinti nedideliame kiekyje vandens. Tai padeda išsaugoti daržovėse esančias biologiškai aktyvias medžiagas. Paskui galima apibarstyti tarkuotu sūriu ar paskaninti 1 valgomuoju šaukštu grietinės.
6. Rupi duona: Reikia gerai įsiminti: ne duona ar bandelės didina svorį, bet (dažniausiai) riebus aptepas. 1 kartą per dieną rupi duona (2-3 riekelės) suteiks organizmui pakankamai reikalingų balastinių medžiagų (tai sureguliuos virškinimą) bei nervams svarbaus vitamino B1 (tiamino).
7. Mėsa: Liesos rūšys - jautienos filė kepsnys, kiaulienos kotletas, veršienos pjausnys, o taip pat triušiena - koncentruota baltymų ir geležies dozė jūsų kūnui. O geležis svarbi raudonųjų kraujo kūnelių susidarymo procesui. Geriausiai vartoti mėsą pakaitomis su paukštiena ir žuvimi.
8. Augaliniai aliejai: 2 valgomieji šaukštai sudaigintų kviečių per dieną patenkins nesočių riebalinių rūgščių (11 g) bei vitamino E (12 g) poreikį. Abi šios medžiagos stabdo raumenų masės nykimo procesus. Pirmenybę reikėtų teikti šalto spaudimo aliejams ir taupiai juos dozuoti: net viename valgomajame šaukšte - 110 kalorijų!

30 metų - angliavandeniai ir proteinai. Viršsvoris. Sveika mityba

30 METŲ - ANGLIAVANDENIAI IR PROTEINAI
Moterims, peržengusioms 30 metų slenkstį, reikia angliavandenių ir baltymų liekninančio mišinio.
ATSIKRATYKIME DĖL STRESŲ IR NĖŠTUMO ATSIRADUSIŲ RIEBALŲ!
Pašėlę metai dažniausiai jau praėję. Trisdešimtmetės tvirtai stovi ant kojų profesiniame gyvenime, o dauguma jau turi ir vaikų. Po pirmojo nėštumo moterys vidutiniškai priauga po 3,5 kg, ir riebalai susikaupia apie taliją. Atsikratyti padės tik saikingas ir racionalus valgymas.
- Svoris neaugs, jei per dieną tegausite 1400 kalorijų - valgysite daug šviežių daržovių, salotų, liesos mėsos ir daug baltymų turinčios žuvies.
- Pirmenybę teikite rupaus malimo miltų produktams, duonai su sėlenomis, stiprinančiomis mūsų nervus.
- Negailestingai apribokite gausias užstales - kartą ar du per mėnesį galite leisti sau prisikirsti ligi soties, tačiau daugiau (deja!) yra nepageidautina.
- Kas 10 dienų pasisverkite. Jeigu priaugote, pasiskirkite sau
obuolių ir ryžių dietos (500 g obuolių bei 300 g virtų ryžių) dieną.
1. Miusliai, kukurūzai, avižų dribsniai: Viskas, kas padaryta iš sveiko grūdo, organizmui teikia kompleksinius angliavandenius, nervus stiprinantį vitaminą B1 ir nuo stresų saugantį mineralą magnį. Todėl šiuos produktus reiktų vartoti 1 kartą dienoj, geriausiai kombinuojant su jogurtu ar pienu su vaisiais.
2. Vaisiai: Be vitamino C (stiprina imuninę sistemą), jie organizmui teikia dar ypatingas balastines medžiagas (pektiną), kurios žarnyne neutralizuoja nuodus bei


padeda kūnui išsivalyti. Dienos racionas: mažiausiai 200 g. Svarbu nelupti obuolių ir kriaušių, nes po šių vaisių žievele yra ypač daug biologiškai aktyvių medžiagų.
3. Kepenys: juose slypi galinga vitaminų ir mineralinių medžiagų dozė. Jau viena kiaulienos, kepenėlių porcija (200 g) visiškai patenkina 3 dienų geležies ir 10 dienų vitamino A poreikį. Todėl kepenis reiktų valgyti mažiausiai bent kartą per dvi savaites.
4. Ankštiniai: Pupelės, žirniai, lęšiai - geriausi baltymų tiekėjai mūsų organizmui. Be to, juose dar gausu vitaminų B ir mineralinių medžiagų. Savaitės norma: 2 patiekalai.
5. Žuvis: Joje pakankamai daug lengvai virškinamų proteinų bei vertingos riebalinės rūgšties "Omega-3". 200 g žuvies patenkina jodo (apsisaugoti nuo krupo padedanti mineralinė medžiaga) dienos poreikį. Žuvies patiekalus reikėtų valgyti bent porą kartų savaitėje, pasirenkant neriebias rūšis - menkę, jūros plekšnę ar ešerį.
6. Moliuskai ir krabai: Juose visa jūros galia: baltymai, jodas, geležis - ir visa tai mažai kaloringa. Kartą per savaitę galite mėgautis liekninančiais gardumynais.
7. Duona su sėlenomis: Rupaus malimo duona su sėlenomis yra puiki liekninanti priemonė. Dienos norma (3 riekelės, apie 150 g) teturi tik 300 kalorijų. Tokioje duonoje daug sotumo pojūtį keliančių angliavandenių (krakmolas), vitaminas B ir balastinių medžiagų.
8. Daržovės: 300 g kas dieną patenkins jūsų poreikį visoms biomedžiagoms, kurios padeda palaikyti gerą fizinę formą. Galime patarti dirbančioms moterims: kuo ramiausiai įtraukite į racioną šaldytus brokolius bei kitas daržoves, nes jos puikiai išsaugo visas savybes ir lengvai paruošiamos.